اطلاعات کافی در مورد اثرات روزه ماه مبارک رمضان در بیماران مبتلا به سیروز وجود ندارد، از سری مقالات فواید علمی روزه داری در بخش سلامت مجله نگآرش می پردازیم به مقاله ای تخصصی در خصوص سیروز کبدی و تاثیرات روزه داری در ماه رمضان که روی 300 نفر مبتلا به سیروز کبدی بررسی انجام گرفته شده است، در این مطالعه ارزیابی های اپیدمیولوژیک، بالینی، آزمایشگاهی و همودینامیک قبل و بعد از روزه داری مورد بررسی قرار گرفته است…
✍️ سیروز کبدی یک بیماری مزمن است و نیاز به مراقبت و کنترل دارد.
در ماه مبارک رمضان، روزه داری برای افرادی که به سیروز کبدی مبتلا هستند، ممکن است چالشهایی را به همراه داشته باشد.
این افراد باید با مشورت پزشک خود برنامه روزه داری خود را درست تنظیم کنند، ممکن است نیاز به تغییر در نوع و زمان مصرف غذاها، مصرف مایعات کافی و استراحت مناسب داشته باشند.
همچنین، مصرف داروها و مکملها نیز باید با دقت و دستور پزشک انجام شود و مراقبت از سلامتی و پیروی از راهنماییهای پزشک در این ماه بسیار مهم است.
سیروز کبدی چیست؟
سیروز کبدی یک بیماری مزمن است که در اثر تخریب سلول های سالم کبد و جایگزین شدن آنها با بافت ناهنجار رخ میدهد.
سیروز کبدی معمولاً به دلیل مصرف الکل یا عوامل عفونی ناشی از ویروس های هپاتیت B،Cو D ایجاد می شود، چاقی، دیابت، مصرف مواد مخدر و برخی داروها می توانند باعث سیروز کبدی شوند.
این بیماری معمولا در مراحل اولیه بیماری بدون علامت است، اما به مرور زمان علائمی مانند خستگی، بی اشتهایی، تغییر رنگ پوست، سوء هاضمه و تورم شکم ایجاد می کند.
سیروز کبدی می تواند منجر به افزایش بیماری کبد، سرطان کبد و نارسایی کلیه شود.
درمان سیروز معمولاً شامل تغییر سبک زندگی، داروها و در صورت لزوم بازسازی کبد یا پیوند کبد است.
مهمترین راه پیشگیری از سیروز کبدی پرهیز از عوامل خطر مانند مصرف زیاد الکل، استفاده از واکسن های هپاتیت B و C و ارتقای سلامت کبد است.
كسانی كه هپاتيت مزمن دارند و به سيروز كبدی منجر شده است، نبايد روزه بگيرند، زيرا كبد قادر به ساخت گلوكز از گليكوژن نيست و پاهايشان ورم می كند و مايع در شكمشان جمع می شود،گرسنگی در اين افراد باعث می شود قند خونشان به شدت پايين بيايد كه افت قند خون نيز عوارض متعددی را به همراه دارد.
منبع: تبیان
♨️ تأثیر روزه داری ماه رمضان در بیماران مبتلا به سیروز کبدی
در این مطالعه 216 بیمار دوره ی پیگیری را کامل کردند که نتیجتاََ سطح BMI، گلوکز سرم، آنزیمهایALT AST ALP GGT کاهش داشته است، در حالی که بیلی روبین سرم(Serum Bilirubin) بعد از روزه داری کامل ماه رمضان افزایش قابل توجهی داشته است.
جنسیت مرد، دیابت ملیتوس و سیروز نوع Child C از عوامل مستقل در افزایش بیلی روبین در طول روزه داری بوده است.
بیماران دارای سیروز کبدی Child A و بدون سابقه ی خونریزی دستگاه گوارش ممکن است از روزه گرفتن ماه رمضان بهره مند شوند.
اما باید به بیماران مسن مبتلا به سیروز Child C که همراه با خونریزی دستگاه گوارش یا دیابت ملیتوس هستند توصیه شود که روزه نگیرند.
آزمایش های کنترل شده ی تصادفی آینده نگر بزرگتری باید انجام شوند تا پارامترهای مشخصی برای بیماران سیروزی که می توانند روزه بگیرند به دست آید.
✅ منبع پاراگراف بالا:
A Multicenter Pilot Study of the Effects of Ramadan Fasting on]
[Patients with Liver Cirrhosis
Academia.edu/download/44193055/4_A_Multicenter_Pilot_Study_of_the_Effects_of_Ramadan_Fasting.pdf
✅ منبع: مجله نگآرش
توجه: این پست صرفا به معرفی مطالعات و تحقیقات علمی پرداخته است حتما قبل از انجام هر کاری با پزشک خود مشورت نمایید.
نظرات کاربران